VESTI

PRETRAGA

Rast malih i srednjih preduzeca u LEbanu
1/2
Rast malih i srednjih preduzeca u LEbanu
1/2
Lebane - Medvedja - Bujanovac, 13 February 2013 Rast malih i srednjih preduzeca u Lebanu

U Medveđi je 7-og februara održan 12-ti sastanak Upravnog odbora PBILD programa kojem je predsedavao predsednik opštine Medveđa, gdin Slobodan Drašković, a kopredsedavao zamenik koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji, gdin Juerg Staudeman. Sastanku su prisustvovali predstavnici ambasada Švedske, Norveške, Španije i Švajcarske, Švedske agencije za razvoj (SIDA), Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju (SDC) kao i predstavnici 13 opština i gradova Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Na sastanku je razmatran i usvojen  izveštaj o radu i rezultatima poslednjeg kvartala u 2012 god za period oktobar – decembar.

Predstavnici donatora PBILD programa su imali priliku da posete Kancelariju za privatne preduzetnike u Lebanu osnovane projektom za ekonomski razvoj u vrednosti od 78. 000 dolara, kao I srednju tehnicku skolu u Medvedji “Nikola Tesla” u okviru koje je sproveden projekat “Znanjem do pravog izbora”  u vrednosti od 18. 000 dolara.

Kancelarija za preduzetnike početnike u Lebanu, jednoj od najsiromašnijih opština, otvorena je pre 20 meseci posredstvom PBILD programa sa ciljem da se pomogne razvoj  malih  i  srednjih  preduzeća. Preduzetnici  iz  Lebana  i  okoline  iako nezadovoljni ekonomskom situacijom na tom području su prezadovoljni uslugama koje im pruža Kancelarija za preduzetnike početnike.

„Lebane je siromašan kraj i naše proizvode moramo da prodajemo na području Beograda i Vojvodine. Ovde je teško baviti se biznisom ali jedna od svetlih tačaka je kancelarija za preduzetnike. U svako doba dana u kancelriji možemo da dobijemo informacije o nekim izmenama zakona, a posebna pogodnost je što nam zaposleni u kancelariji pružaju komplet knjigovodstvene usluge“, rekao je vlasnik zanatske radnje „ Svetlost“ Slaviša Stanković.

Jedna od članica Kancelarije za preduzetnike početnike je I gdja Jasmina Terzić , koja je otvorila radnju  I bavi se obradom vune na starinski način – pretezno rucno.

„U mojoj radnji se radi pustovanje vune, to vam je starija tehnia od tkanja a specifična je po tome što nema šivenja i rubova već se vuna oblikuje u predmete tako što ručno spajate sloj po sloj. Posao je naporan i jedini je problem što u Lebanu nemate veliki broj kupaca za tako nešto. Međutim kroz program PBILD sam dobila šansu da izlažem na nekoliko sajmova starih zanata gde sam i stekla stalne mušterije“, objašnjava gdja Terzić.

Besplatne pravne i knjigovodstvene usluge u Kancelariji za preduzetnike početnike u Lebanu redovno koristi 21 vlasnik preduzeca a povremeno još 20 onih koji su počeli da se bave privatnim biznisom.

“Od 37 preduzetnika, koji su konkurisali za sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje, 31 preduzetnik je dobio sredstva. To je vrlo bitan podatak i govori o uspešnosti ovog projekta. Za mene je vrlo bitno da li su sami preduzetnici zadovoljni i po mom mišljenju odgovor na ovo pitanje je pozitivan. Osnovni problem u ovom delu Srbije je ekonomski razvoj. Kroz razvoj malih i srednjih preduzeća, kome pomaže ova kancelarija, stiču se uslovi za ekonomski razvoj. Moja poruka građanima Jablaničkog okruga je da ako imaju neku dobru poslovnu ideju, a ne znaju kako da je sprovedu u delo, neka dođu u ovu kancelariju koja će im u tome pomoći “, naglasio je Nikolas Herkules, menadzer PBILD programa.

Predstavljajuci projekat “Znanjem do pravog izbora” u Tehnickoj skoli “Nikola Tesla” u Medvedji, direktor skole gdin Goran Stevanovic je naglasio da je cilj ovog projekta bio da se podigne svest ucenika o stetnosti konzumiranja alkohola I zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

“Iako je medvedja mala sredina I nema cestih ekscesa I nasilnickog ponasanja ovaj projekat je delovao preventivno, posebno sto su ga sproveli sami ucenici ove skole. Naime, vrsnjacki edukatori iz Loznice su angazovani kako bi svoje vrsnjake iz Medvedje obucili da prenesu znanje o stetnosti droga I alkohola na svoje vrsnjake iz Medvedje”, rekao je gdin Stevanovic.

Ipak”, rekao je predsednik opstine Medvedja, gdin Slobodan Draskovic, “jedan nemio dogadjaj od pre pet godina koji je zavrsio smrcu jednog ucenika je glavni uzrok zbog koga smo I pokrenuli ovaj projekat kako se to vise nikada ne bi ponovilo”.

Pored obuka, ovim projektom je u skoli postavljeno I 16 video kamera sa centralnom nadzornom jedinicom kako bi se svaki eksces sprecio a posebno obezebedila sigurnost ucenika koji se u dvoristu skole okupljaju kako bi se bavili sportskim aktivnostima nakon redovne nastave.